Bugün sizlere bir Gaziantepli olarak Antep usulü dolma tarifini anlatacağım. Tarifimin kaynağı ise, kurutmalıklarını bile kendi elleriyle yapan Annem :-)… Sizlere vereceğim tarif tamamen hakiki Antep dolması tarifidir. Bizzat annemin dilinden çevirerek iç harcından, pişirilmesine kadar tüm detayları harfiyen sizlere aktaracağım. En baştan bir konuya değinmek isterimki, oda kurutmalıklar hakkındadır. Bilindiği üzere bazı yörelerde patlıcan, biber ve kabak kurutmalıkları yapılmaktadır. Her yöremizin ürünleri başımızın tacıdır yalnız, zeytinyağlı Antep dolması yapacaksanız Antep kurutmalıkları kullanmalısınız. Hepside güzeldir, büyük emekler verilerek meydana getirilmektedir ama, dolmanın ana şehri olan bu ilimizin kurutulmuş sebzelerini kullanmak, Antep dolması yapmak için daha uygun olacaktır.
Kurutulmuş Sebze Çeşitleri
Mesela; Aydın ilimizin patlıcan kurulukları tek patlıcanı ikiye keserek yapılmaktadır. Ama Gaziantep patlıcanları, bu yemek için özel olarak küçük küçük tek parça halinde oyularak yapılmaktadır. Bu yöre insanları, asırların verdiği tecrübeyle minik patlıcanları bile büyük bir ustalıkla oyup kurutmaktadır. Bunun yanı sıra bu özel patlıcanlar dolma yemeği için en ideal ve lezzetli olanı olarak kabul edilmektedir.
Antep Dolması İç Malzemeleri
⦁ 25 Adet dolma kurusu
⦁ 15 Adet biber kurusu
⦁ Pirinç (2 su bardağı)
⦁ Kuru Soğan (4 adet orta boy)
⦁ Kuru Sarımsak (2 baş)
⦁ Salça (göz kararı)
⦁ Pul Biber
⦁ Kara Biber
⦁ Zeytin Yağı
⦁ Tercihe göre Yağlı kıyma ilave edilebilir.
Antep Dolması Nasıl Yapılır
Antep usulü patlıcan ve biber dolması yapmak için en başta kurutmalıkları sıcak suda kaynatıyoruz. Yumuşadıktan sonra soğuk suda biraz bekletiyoruz. Daha sonra suyunu süzüp iç harcını doldurmaya başlıyoruz. İç harcını koyarken dikkat etmeniz gereken, patlıcan ve biberlerin ağız kısmını biraz boş bırakmaktır. En uç kısmı biraz sıkarak pişme esnasında dışarı taşmasını önlemiş olursunuz. Bu şekilde bir bir doldurduğunuz kurutmalıkları tencereye patlıcan altta, biber üstte olacak şekilde istifliyoruz. Eğer sarma ile birlikte tek kazanda yapılacaksa, sarmanın en üstte olması gerekmektedir. Tencereye düzdükten sonra dolma taşını üzerine koyuyoruz. Eğer dolma taşı elinizde yok ise, düz bir servis tabağını koyup, onunda üzerine ağır bir cisim koyabilirsiniz.
Salça Çeşitleri
Daha sonra dolmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave ediyoruz. İsteğe bağlı olarak tuz ve limon tuzu ilave edebilirsiniz. Kimi insanlar, limon tuzu yerine sıvı sumak kullanmaktadır. İçerisi su ile dolu tenceremiz kaynamaya başladıktan sonra, ocağı kısarak 45 dakika boyunca kaynatıyoruz. 45 dakika geçtikten sonra tencerede kalan suyu süzüyoruz. Antep usulü patlıcan ve biber dolmanız hazır. Servis tabağına veya kayığa koyup servis edebilirsiniz, afiyet olsun.
Çok güzel bir tarif elinize sağlık...
Antep kuru dolma tarifini, Gaziantepli birisinin tarifi ile hazırlamak çok mantıklı. Nede olsa işin ehli onlar.
kurutulmuş patlıcanla çok güzel olmakta...
Ben hiç yemedim ama anlatmalar harika yemiş oldum harikasınız