Gaziantep Yemekleri
Gaziantep yemekleri deyince iştahınızın kabardığını biliyoruz. Gastronomi şehri bu ilimizin tarihinin taş devrinden tutunda ilk çağlara kadar dayandığını bilinmektedir. Gelmiş geçmiş büyük imparatorlukların göz odağında bulunan bu topraklar, iklimi ve verimli toprakları sayesinde adeta paylaşılamamıştır. Nihayetinde en gözde konumda olan bu şehrin imparatorluklar ve devletler tarafından önemsemesi, gelişmesi açısından kaçınılmaz olmuştur.
Antep yemeklerinin bu kadar lezzetli olmasının en önemli unsurlarından biriside kullanılan malzemelerdir. Bu bölgenin iklim yapısı, Fırat nehrinin sınırları içerisinde bulunması, toprak yapısı sayesinde meyve-sebze üretimine gayet uygundur. Bu muazzam şehrin kısa tanıtımından sonra asıl konuya geçelim… Gaziantep ev yemekleri yazımızda genel olarak en meşhur olanlardan başlayarak listelemeye devam edeceğiz. Aynı zamanda Gaziantep’in meşhur yemeklerini yazarken resimlerle destekleyeceğiz. İşte Gaziantep yemekleri listesi;
Antep Lahmacun
Antep lahmacunu, diğer illerle özdeşmiş lahmacun çeşitlerinden çok daha ön sırada yer almaktadır. Kendine has pide fırını kültürü olan Gaziantep’te, istediğiniz zaman iç harcını götürüp lahmacun yaptırabilirsiniz. İç harcını yapmak için her hangi bir kasaba başvurmanız yeterli olacaktır. Kültür olarak fırın, kasap ve bakkal yan yana bulunmaktadır. Gaziantep lahmacunu içerisinde kıyma, maydanoz, yeşilbiber, domates, salça; baharatlardan tuz ve kırmızı pul biber bulunmaktadır. Pidesinin ince açılması, odun ateşi fırınında pişmesi sayesinde çıtır çıtır bir lahmacun elde edilmektedir.
Patlıcan Kebabı
Patlın kebabı iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki en klasik yöntem olup fırında tepsi içerisinde olandır. Diğeri ise şiş kebap şeklinde mangalda yapılandır. Ortalama aynı tadı vermektedir ama gurme insanlar arasındaki farkı kolaylıkla fark edebilir. Gaziantep patlıcan kebabı yapımında kullanılacak patlıcan çok önemlidir. Uzun ve siyah patlıcan, bu yemek için en uygun patlıcan çeşididir. Gaziantepliler in deyimiyle ‘’berecik balcanı’ yani; Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yetişen bir patlıcan türü. Patlıcan kebabı yapımında kullanılacak olan Birecik patlıcanını her yerde bulamayabilirsiniz, ona en yakın olan uzun ve siyah patlıcan kullanabilirsiniz. Gaziantep’e geldiğiniz zaman bu patlıcanla yapılan yemeği yiyeceğiniz kesindir.
Gaziantep patlıcan kebabının kıyması orta yağlı olmalıdır. Çok yağlı olursa patlıcanlar pişerken kıyma eriyip tepsinin alt kısmında birikecektir buda; patlıcanları kaynatacağından lezzet düşüklüğü meydana gelecektir. Orta yağlı kıymanın içerisine sadece tuz ve karabiber eklenmelidir. Diğer baharatlar kesinlikle bu yemeğe yakışmamaktadır. Bazı kesimler tarafından karabiber ve tuzun haricinde taze kırmızı kapya biberi çektirmektedir. Kapya biberinin kullanılması tamamen isteğe bağlıdır, ilk tercih sade bir kıyma olarak kabul edilmektedir.
Soğan Kebabı
Soğan kebabı yemeğini daha önce duymuş olmama ihtimaliniz çok yüksek. Gaziantep yöresel yemekleri içerisinde en dikkat çeken farklı lezzetlerden biriside şüphesiz soğan kebabıdır. Bildiğimiz iri soğanlardan değil, minik minik tatlı soğanlardan yapılan bu yemeği kesinlikle yapıp aile boyu tatmalısınız. Kabuğu soyulmadan ikiye yarılıp (tam kopmadan) içerisine kıyma yerleştirerek işe başlanmalıdır.
Resimde de gördüğünüz gibi bir tepsi içerisine domino taşları benzeri düzüyorsunuz. Genelde soğan ve kıyma haricinde başka bir şey içermemektedir ama kimileri nar ekşisi ekleyerek daha hoş bir tat elde etmektedir. Nar ekşili yapmak için tepsiye soğanları düzmezden önde nar ekşisini dökerek tepsinin her yerine eşit şekilde dağıtmanız yeterli olacaktır.
Sarımsak Kebabı
Sarımsak kebabı da soğan kebabı gibi çok bilinen bir yemek değildir. Yoğun sarımsak barındıran bu yemek pişince ağır kokusu kalmamaktadır. Mevsimlik bir yemek olmasının nedeniyse taze sarımsaktan yapılıyor olmasıdır. Mevsiminde 1 ay kadar kısıtlı bir zamanda toplanan sarımsaklar ikiye yarılarak arasına kıyma konulmasından ibarettir. Vitamin deposu bu yemeği kesinlikle denemeniz gerekmektedir.
İçli Köfte
İçli köfte deninde en başta Gaziantep yöremiz akıllara gelmektedir. Birçok yöremizde içliköfte farklı farklı şekillerde yapılmaktadır ama bunların içerisinde en çok beğenilen Gaziantep yöresel yemekleri içerisinde bulunan Antep içli köftesidir. Bölgeye has kuzu etinden yapılması ve iç harcının usta eller tarafından tam kararında olması önemli rol oynamaktadır.
Antep Dolması
Antep dolması yapmak için kurutulmuş sebze çeşitleri arasında kesinlikle Gaziantep kurutmalıklarından tercih etmekteyiz. Bilindiğinin aksine tek parça patlıcan kullanılarak patlıcan dolması, Antep topak biberi kullanılarak biber dolması, özel bir kabak olan Haylan kabağı kullanılarak ise kabak dolması yaptığınız takdirde çok lezzetli bir yemek elde etmiş olacaksınız. Antep dolması tarifi için tıklayınız…
Yuvalama
Yuvalama, yuvarlama diye de telaffuz edilmektedir. Antep’in sulu yemekleri arasında en çok bilinen bu yemek, yoğurtlu yemekler kategorisindedir. Bu yemeğin yanında ise firik pilavı veya pirinç pilavı tercih edilmektedir. Firik pilavı ve Antep yuvalama yemeği her Ramazan bayramının ilk günü yapılıp kahvaltıda tüketilmektedir.
Firik pilavlımı yoksa pirinç pilavlımı sorusunun cevabı ise hala muammadır. Kimileri yuvalamanın yanında firik, kimileri ise pirinç pilavı tercih etmektedir. Yazar olarak benim tercihim kesinlikle firik pilavı ile birlikte daha lezzetli olduğu görüşüdür. Üzerinde tartışma kabul etmeyecek diğer konu ise yuvalamanın yanında Antep topak biberi tüketilmesidir.
Şiveydiz
Şiveydiz yemeği yoğurtlu ve taze sarımsaklı bir yemek çeşididir. İçerisinde nohut ve kuzu eti bulunan şife deposu bir Gaziantep yemeğidir. Mevsiminde toplanan yeşil taze sarımsak ile yapılmasından dolayı mevsimlik bir yemektir. Pişme süresine ve malzemelerin eşitliği ve istenildiği şekilde olması, ev yemeği sevmeyenleri bile kendisine hayran bırakacaktır.
Ekşili Köfte
Ekşili köfte, sanıldığının aksine sulu bir yemek çeşididir. Salçalı sulu yemek kategorisinde en üst Antep yemekleri arasında bulunan ekşili köfte, üzerine kavrulan nane ile çok farklı bir aromaya ve lezzete sahip olmaktadır.
Patlıcan Doğraması
Patlıcan doğraması, kurutulmuş patlıcanın uç kısımlarından yapılan sulu bir Antep Yemeğidir. Adından da anlaşılacağı gibi hafif ekşi ve nohutludur. İçerisinde kuşbaşı koyun eti ile patlıcan, nohut karışımı enfes bir yemektir.
Firik Pilavı
Firik pilavının ana malzemesi olan firik, buğdayın közde yakılmış şeklidir. Diğer adı yeşil buğday olan firiğin pilavı, yuvalama yanında veya kendi başına tavuklu-etli şekilde servis edilmektedir.
Lebeniye Çorbası
Lebeniye çorbası yemeği, yoğurtlu bir yemek olup tüm illerimizde farklı isimlerle bilinmektedir. Gaziantep tarzının farkı, köy yoğurdunun süzülerek yemeğe katılmasından dolayıdır.
Pirpirim Aşı
Pirpirim aşı, pirpirim denilen (semizotu) ile yapılan bir sulu yemektir. Semizotu ile yapılan bu yemek, Gaziantep yöremize ait bir sulu yemek çeşididir.
Pirpirim Salatası
Pirpirim salatası, pirpirim (semizotu) ile yapılan çok sağlıklı bir salata çeşididir. Farklı lezzetler peşinde olanlar için alternatif bir salatadır.
Lolaz Aşı (lolaz pilavı)
Lolaz aşı, diğer ismiyle lolaz pilavı; batı illerimizde börüce denilen bakliyat çeşidiyle yapılan bir yemektir. Unutulmuş Antep yemekleri arasında listenin başlarında yer almaktadır.
Lolaz Salatası
Lolaz Salatası, börüce salatası diye de bilinmektedir. Bu ürünün pilavı yapıldığı gibi salatası da yapılmaktadır.
Şekerli Börek
Şekerli börek, Gaziantep mahalle fırınlarında yapılan bir yumurtalı fıstıklı üstü açık çok leziz bir börektir. Yağ olarak yine Gaziantep’e özgü sadeyağ kullanılarak çok farklı bir lezzet elde edilmektedir.
Söğürtme
Söğürtme; patlıcan, biber, domatesin fırında söğürtülerek doğranıp karıştırılmasından oluşan geleneksel bir Antep yemeğidir.
Mercimekli Köfte
Mercimekli köfte, Gaziantep’te malkıtalı köfte olarak da bilinmektedir. Markette satılan çok koyu renkli kırmızı mercimek yerine daha boz renkte olan kırmızı mercimek ile elde edilmektedir.
Malhıtalı Aş
Malhıtalı aş, Antep’te kırmızı mercimek ve simit ile karışımı kışın çokça tercih edilen pilav benzeri hafif sulu bir lezzettir. Unutulmuş Antep yemekleri arasında yer alan bu yemek, günümüz hazır yemeklerinden çok daha uygun fiyata gelmekle beraber lezzeti arasında dağlar kadar fark bulunmaktadır.
Yağlı Köfte
Yağlı köfte, kadınların bir araya geldiğinde vazgeçilmez bir lezzet olan anlık yenen bir köftedir.
Tene Katması
Tene katması, Gaziantep ara öğün atıştırmalığıdır. Malzemeleri köfteye benzemektedir ama lezzeti ve soğuk tüketimi ile köfteden ayrılmaktadır.
Omaç
Omaç, Gaziantep köfteleri içerisinde ekmek doğranarak yapılan bir köfte çeşididir. Omaç köftesi, ekmekli köfte ismi ile daha meşhur olmuştur.
Kömbe
Kömbe, hamur arası kıyma-soğan ile tepside fırınlanması sonucunda elde edilen; bu ilimizin en gözde yemeklerindendir. Tepsi börek gibi dilim dilim kesilerek servis edilmektedir.
Paça
Antep paça çorbası, kuzu baş etlerinin saatlerce kaynatılıp kemiklerinden ayırtılarak ana malzemesi oluşturulmaktadır. İsteğe göre içerisine kuzu ayağı ve işkembede eklenerek çok daha farklı bir karışım elde edilmektedir. Sağlığa faydası saymakla bitmeyecek kadar çoktur.
Beyran
Beyran, hemen hemen paça çorbasının içerisine piriç katılmış bir Antep yemeğidir.
Nohut Dürümü
Nohut dürümü, Gaziantep’in sokak lezzetlerinden birisi olmakla beraber dürüm kültürünün en meşhur öğesidir.
Antep Ezmesi
Antep ezmesi, acılı ve içerisine buz konularak soğuk tüketilen bir meze çeşididir. Acılı Antep ezmesi tarifi için tıklayınız…
Baklava
Baklava, Antep fıstığı ile tepsilerde yapılan ve büyük bir ustalık gerektiren bir tatlıdır. Kare ve üçken başta olmak üzere; birçok çeşidi bulunmaktadır.
Katmer
Katmer, Gaziantep’in kahvaltı kültüründe yer alan ince hamurdan açılmış bol fıstıklı ve sade yağlı enfes bir yemek-tatlı çeşididir.
Gaziantep yöresel sulu ve tava yemeklerini genel olarak listelemeye çalıştık, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Gaziantep gezilecek yerler yazımıza da göz atmak için tıklayabilirsiniz.
Gaziantep yemekleri kesinlikle Dünya çapında büyük ilgi görüyor. Her çeşit mevcut, alışan bidaha vazgeçemiyor:)
Çok harika yemekler ,Etleriniz İslami kurallara göre yüzde yüz helal midir?